Czekolada - to jeden z ulubionych słodkich przysmaków. Jest nie tylko pyszna, ale potrafi poprawić samopoczucie i dodać krzepy. Mimo to zwykle sięgamy po nią z wyrzutami sumienia – ze względu na jej kaloryczność i fakt, że trudno poprzestać na małym kawałku. Choć czekolada może uzależniać, ma wiele pozytywnych właściwości. Warto je poznać, a w jedzeniu kierować się zdrowym rozsądkiem i umiarem.
CO ZAWIERA CZEKOLADA?
Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.:
• węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne),
• białko,
• magnez,
• żelazo,
• potas,
• cynk,
• miedź,
• mangan,
• niacyna,
• flawonoidy,
• teobromina,
• błonnik,
• antyoksydanty,
• fenylotylamina,
• witaminy A, E i z grupy B,
• kwasy omega-6.
W czekoladzie mlecznej i białej (które w składzie zawierają mleko skondensowane) znajdziemy dużo większą ilość wapnia. Za najzdrowszą jest jednak uznawana czekolada gorzka.
PRZEPIS NA COŚ PYSZNEGO...
Czekolada do picia
Składniki:
• 400 ml mleka 2%
• 200 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g / 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
• szczypta albo i więcej cynamonu
Kroki przygotowania:
• Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko
• śmietankę oraz cukier puder. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając
• dodajemy pokruszone kawałki czekolady i cynamon. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę rozlewamy do kubków i od razu podajemy. Wierzch możemy udekorować ubitą śmietaną lub szczyptą cynamonu.
Smacznego świętowania:)
Zuzanna Kozłowska klasa IVa - Szkolny Samorząd Uczniowski