Czekolada - to jeden z ulubionych słodkich przysmaków. Jest nie tylko pyszna, ale potrafi poprawić samopoczucie i dodać krzepy. Mimo to zwykle sięgamy po nią z wyrzutami sumienia – ze względu na jej kaloryczność i fakt, że trudno poprzestać na małym kawałku. Choć czekolada może uzależniać, ma wiele pozytywnych właściwości. Warto je poznać, a w jedzeniu kierować się zdrowym rozsądkiem i umiarem.
    

CO ZAWIERA CZEKOLADA?
Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad 600 substancji mających dobroczynnych wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.:
•    węglowodany (główne źródło energii, dla mózgu – jedyne),
•    białko,
•    magnez,
•    żelazo,
•    potas,
•    cynk,
•    miedź,
•    mangan,
•    niacyna,
•    flawonoidy,
•    teobromina,
•    błonnik,
•    antyoksydanty,
•    fenylotylamina,
•    witaminy A, E i z grupy B,
•    kwasy omega-6.
W czekoladzie mlecznej i białej (które w składzie zawierają mleko skondensowane) znajdziemy dużo większą ilość wapnia. Za najzdrowszą jest jednak uznawana czekolada gorzka.

PRZEPIS NA COŚ PYSZNEGO...

Czekolada do picia

    
Składniki:
•    400 ml mleka 2%
•    200 ml śmietanki 30%
•    2 łyżki cukru pudru
•    100 g / 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
•    szczypta albo i więcej cynamonu

     Kroki przygotowania:
•    Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko
•    śmietankę oraz cukier puder. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając
•    dodajemy pokruszone kawałki czekolady i cynamon. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę rozlewamy do kubków i od razu podajemy. Wierzch możemy udekorować ubitą śmietaną lub szczyptą cynamonu.

Smacznego świętowania:)

 

Zuzanna Kozłowska klasa IVa - Szkolny Samorząd Uczniowski